Over 10 years we help companies reach their financial and branding goals. PB Solutions is a values-driven technology agency dedicated.

Gallery

Contacts

Surat, INDIA

contact@pbsolution.in

+91 97269 98291

blog

Si mund të humbas peshë?

Si mund të humbas peshë?

Si të humbni peshë është një nga pyetjet më të ngutshme shëndetësore për shumë njerëz.

Njerëzit fitojnë peshë duke konsumuar më shumë energji sesa digjen, kështu që konsumimi i më pak kalorive, ose energjia, mund të ndihmojë. Sidoqoftë, faktorë të tjerë luajnë një rol, siç janë faktorët gjenetikë, metabolizmi, hormonet, lloji i ushqimit që hani, lloji i trupit tuaj dhe stili i jetës.

Ky artikull do të rishikojë arsyet për të humbur peshë, metodat më efektive dhe ndërhyrjet mjekësore.

Obeziteti

Ekspertët e shëndetit në të gjithë botën tani e shohin mbipeshën si një epidemi.

çdo vit, të paktën 2.8 milion njerëz vdesin për shkak të komplikimeve që lidhen me peshën e tepërt.

Sipas Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC), përhapja e mbipeshes ishte 42.4% e të rriturve në Sh.B.A nga 2017 deri në 2018.

Obeziteti prek disa grupe më shumë se të tjerët. Sipas CDC, 49.6% e të rriturve të zi jo-spanjollë kanë mbipesha, e ndjekur nga 44.8% e të rriturve hispanikë, 42.2% e të rriturve të bardhë jo-spanjollë dhe 17.4% të të rriturve aziatikë jo-spanjollë.

Rreziqet shëndetësore të peshës së tepërt përfshijnë:

 • Një rrezik më i lartë i diabetit
 • lloje të caktuara të kancerit

Pse të humbni peshë?

Ka shumë arsye për të humbur peshë:

 • Pamja: Disa njerëz mund të mendojnë se nëse humbasin peshë, ata do të duken më tërheqës, më të aftë ose më të shëndetshëm.
 • Besimi dhe imazhi i trupit: Disa njerëz me peshë të tepërt ose mbipesha mund të ndjehen të pakëndshme për pamjen e tyre.
 • Shëndeti i përgjithshëm: Mbajtja e një peshe të përshtatshme mund të ndihmojë në rritjen e shëndetit të përgjithshëm dhe parandalimin e sëmundjeve të tilla si diabeti i tipit 2.
 • Kushtet specifike: Simptomat e apnea e gjumit ose diabeti i tipit 2, për shembull, mund të përmirësohen ose të largohen kur një person humbet peshën e tepërt.
 • Fitnes: Një program për humbjen e peshës që përfshin ushtrimin mund të lërë një person të ndjehet më i aftë, me më shumë energji dhe qëndrueshmëri.
 • Konkurrencat sportive: Në disa sporte, të tilla si boksi, një individ mund të kërkojë të kontrollojë peshën e tyre për të qëndruar në kategorinë e tyre ekzistuese të peshës.
 • Fertiliteti: Trajtimi i fertilitetit duket të jetë më efektiv në gratë me mbipesha dhe sindromën e vezores polikistike (PCOS) nëse humbasin ndonjë peshë para trajtimit.

Dieta

Shumë plane diete bëjnë pretendime për humbje peshe. Mund të jetë e vështirë të dihet nëse ato janë të vërteta.

Disa janë të bazuara në prova, të sigurta dhe efektive, por të tjerët jo. Shumë profesionistë të shëndetit, dietologë dhe nutricionistë pajtohen që rezultatet më të mira kanë tendencë të vijnë nga ndërthurja e një diete të shëndetshme, për uljen e peshës me aktivitetin fizik, veçanërisht në një afat të gjatë.

Ky artikull i vitit 2017 diskuton nëntë dieta të njohura të vlerësuara nga ekspertë.

Nuk është gjithmonë e mundur të dihet se sa efektiv do të jetë një dietë.

Kaloritë

Shumë faktorë përcaktojnë se sa kalori duhet të hajë një person në ditë për të humbur peshë.

Disa nga këta faktorë përfshijnë:

 • Humbja e dëshiruar e peshës
 • Shpejtësia e dëshiruar e humbjes së peshës
 • Mosha
 • Seksi
 • Konsumi i rekomanduar ditor i kalorive për meshkujt:

  Mosha 19-20

 • Sedentary: 2,600
 • mesatarisht aktive: 2,800
 • aktive: 3,000
 • Aktive: 3,000
 • 2,400-2,600
 • Aktive: 2,800-3,000
 • Aktiv i moderuar: 2,200-2,400
 • Aktiv: 2,400-2,800
 • /p> -50 vjet

 • Sedentary: 1,800
 • mesatarisht aktive: 2,000
 • Aktive: 2,200

Mosha 51 + vjet

 • Sedentary: 1,600
 • mesatarisht aktive: 1,800
 • Aktiv: 2000 deri 2,200

Nëse një person dëshiron të humbasë peshë, ata duhet të konsumojnë më pak kalori sesa shumat e listuara më lart. Shtë e rëndësishme të ndiqni një dietë të shëndetshme, të ekuilibruar mirë.

Një person duhet të kontrollojë me një dietolog, nutricionist ose mjek, nëse është e mundur, përpara se të ndryshojë dietën e tyre.

Një person duhet të sigurojë që karbohidratet e tyre, proteina dhe raportet e yndyrës janë të përshtatshme për shëndet të mirë.

Leximi i mëtejshëm:

 • A janë yndyrnat e mira për ju?
 • Cilat janë karbohidratet?
 • Cilat janë proteinat?

Një dietë e dobët gjithashtu mund të çojë në një humor të ulët dhe humbje të motivimit.

Kur një person ka arritur në peshën e tyre të synuar të trupit, ata gradualisht duhet të rrisin marrjen e tyre të përditshme të kalorive derisa të arrijnë figurën e tyre të "mirëmbajtjes së peshës".

Kontrolli i peshës

Një person mund të kontrollojë peshën e trupit të tij me sukses duke kombinuar një dietë të ekuilibruar mirë me ushtrime të rregullta.

Nëse një person merr gjumë adekuat, gjithashtu mund t’i ndihmojë ata të kontrollojnë peshën e tyre. Një përmbledhje e vitit 2018 thotë se ka prova shkencore që gjumi i dëmtuar mund të çojë në oreks të zgjeruar, dëshirat dhe një ulje të motivimit për të kryer aktivitetin fizik.

Ka shumë mënyra se si një person mund të kontrollojë peshën e tij pas humbjes së peshës. Disa opsione të dobishme përfshijnë:

 • Shmangni dietat kufizuese: Kufizimi shumë i kalorive mund të ngadalësojë metabolizmin dhe të ndryshojë hormonet që rregullojnë oreksin. Kjo mund të shkaktojë shtim në peshë.
 • Ushtrimi: Një studim i vitit 2013 tregon se ushtrimi për 200 minuta në javë mund të ndihmojë në ruajtjen e humbjes së peshës.
 • Hani më shumë proteina: proteina mund ta bëjë një person të ndjehet i plotë dhe të zvogëlojë urinë.
 • Kini kujdes për carbs: Disa studime kanë gjetur një dietë me karburant të ulët mund të ndihmojë në mbajtjen e peshës pasi ta humbni atë në disa raste.
 • Një studim i vitit 2021 i 60 grave, në moshën 20-30 vjeç, zbuloi se ato me një plan diete të individualizuar të çiftuar me psikoterapi të orientuar drejt qëllimit panë më shumë humbje peshe për një afat të gjatë.

  Ky studim thotë se shkaku kryesor i mbipeshes është pamundësia për të kontrolluar overeating, kështu që mbipesha duhet të trajtohet si një çrregullim i ngrënies. Mbështetja e humbjes së peshës me psikoterapinë mund të ndihmojë në zbutjen e efekteve negative të çështjeve që vijnë nga dietat tradicionale.

  shtesa

  Shumë shtesa janë të disponueshme që pretendojnë se i ndihmojnë njerëzit të humbin peshë.

  Disa nga këto përfshijnë:

 • Produkte omega-3 dhe vajra peshku
 • Chitosan, që rrjedh nga butakët
 • Teaaji jeshil Ekstrakte
 • Disa barishte kineze
 • Ekstrakt i hidhur i portokallit

Dhe ka të ngjarë të kenë efekte anësore.

Ephedra, e cila dikur ishte një përbërës në disa shtesa për humbjen e peshës, tani është e ndaluar për shkak të shqetësimeve të sigurisë.

Shqetësimet e mëtejshme përfshijnë shitjen e "djegies së yndyrës" që nuk kanë miratim nga Administrata e Ushqimit dhe Barnave (FDA). Gjithashtu, disa shtesa bimore mund të mos përmbajnë pikërisht ato që thotë etiketa.

mjetet juridike natyrore

NCCIH thekson se afrohet që përqendrohen në mendje dhe trupi mund të ndihmojë.

Shembuj përfshijnë:

 • Ushqimi i ndërgjegjshëm

rekomandon të gjesh një instruktor të kualifikuar dhe me përvojë për t’ju udhëhequr përmes këtyre aktiviteteve.

Kirurgjia bariatrike

Kirurgjia bariatrike, e njohur edhe si kirurgji për humbjen e peshës, është një procedurë kirurgjikale për njerëzit, indeksi i masës trupore të të cilëve është mjaft i lartë sa i vë ata në rrezik të komplikimeve serioze.

Nëse strategjitë e tjera të humbjes së peshës nuk kanë funksionuar, një mjek mund të rekomandojë kirurgji bariatrike.

Procedura përfshin ose zvogëlimin e madhësisë së stomakut me një brez të stomakut ose heqjen kirurgjikale të stomakut.

Në disa raste harmoniqhealth.com, një mjek mund të rekomandojë një lloj operacioni të bypass -it të stomakut në të cilin zorrët e vogla janë rivotuar në një qese të vogël stomaku.

Kjo operacion do të zvogëlojë ndjeshëm oreksin e një personi, dhe ata nuk mund të thithin ose tretin ushqimin aq plotësisht sa më parë.

Kirurgjia bariatrike mund të jetë një mënyrë efektive për të zvogëluar indeksin e masës trupore (BMI) për njerëzit me mbipesha të rëndë. Sidoqoftë, rezultatet e hulumtimit për procedura të ndryshme nuk kanë konfirmuar se cili lloj operacioni është më i miri në secilin rast.

Procedura ka provuar e suksesshme në trajtimin e diabetit të tipit 2 dhe zvogëlimin e rrezikut kardiometabolik.

isshtë e rëndësishme që një person të synojë një peshë trupore që është në përputhje me lartësinë, moshën dhe seksin. Ky artikull mund të ndihmojë një person të kuptojë peshën e tij ideale.

Kur është humbja e peshës e keqe?

Në disa raste, humbja e peshës mund të krijojë probleme.

Humbja e peshës ndodh kur një person ushtron më shumë energji sesa konsumojnë. Ky quhet një ekuilibër negativ i energjisë. Trupi kërkon dyqane energjie, duke filluar me yndyrë, për të bërë mungesën.

Në një person me pak yndyrë, më shumë muskuj dhe inde të ligët do të përdoren. Kjo mund të çojë në probleme të mëtejshme shëndetësore.

Këto përfshijnë:

 • Një rrezik më i lartë i osteoporozës
 • Masa e reduktuar e muskujve dhe forca
 • Problemet që rregullojnë temperaturën e trupit
 • Një aftësi më e ulët për t’i rezistuar infeksioneve

Një humbje e rëndë e masës trupore mund të jetë kërcënuese për jetën.

Një person i cili po përjeton humbje të pashpjegueshme të peshës duhet të flasë me një profesionist mjekësor nëse është e mundur.

Përmbledhje

Nëse një person dëshiron të humbasë peshë, ka shumë faktorë që duhet të merren parasysh, siç janë mosha, seksi, dieta, niveli i aktivitetit dhe kushtet shëndetësore.

Profesionistët e shëndetit kanë zbuluar se zvogëlimi i kalorive, ushtrimi, ngrënia e një diete të shëndetshme dhe të ekuilibruar dhe marrja e gjumit të mjaftueshëm mund t’i ndihmojë njerëzit të humbin peshë.

Në disa raste, një person mund të përfitojë nga operacioni, siç është operacioni bariatrik, për të humbur peshë. Në disa raste, shumë humbje peshe mund të jetë problematike për shëndetin e një personi.

Një person duhet të kontrollojë me një profesionist mjekësor, nëse është e mundur, përpara se të ndryshojë dietën e tyre dhe rutinën e ushtrimeve.

 • Ushqyerja/Dieta
 • Obeziteti/humbja e peshës/Fitness
 • Mjekësia sportive/Fitness

Lajmet mjekësore sot kanë të rrepta Udhëzime ndihmuese dhe tërheq vetëm nga studimet e rishikuara nga bashkëmoshatarët, institucionet e kërkimit akademik dhe revistat dhe shoqatat mjekësore. Ne shmangim përdorimin e referencave terciare. Ne i lidhim burimet parësore – përfshirë studimet, referencat shkencore dhe statistikat – brenda secilit artikull dhe gjithashtu i rendisim ato në seksionin e burimeve në fund të artikujve tanë. Ju mund të mësoni më shumë rreth asaj se si ne sigurojmë që përmbajtja jonë është e saktë dhe aktuale duke lexuar politikën tonë editoriale

.

Author

bhavin704

Send
Need help?
Hello 👋
How can we help you?